EU dækmærkat

I November 2012 blev dækmærkaten obligatorisk i Europa. Den er baseret på tre hovedkriterier, hvor informationerne viser rullemodstand, vejgreb i vådt føre og støjniveau.

Safety

Sikkerhed

At sikre vejgrebet i vådt føre er helt afgørende for en sikker kørsel. Egenskaberne er opdelt i klasserne A til G (selvom D og G ikke benyttes). Bremselængden mellem et dæk i klasse A og F vil være minimum 18 meter.

Fuel efficiency

Brændstoføkonomi

Ved reduceret rullemodstand spares brændstof og CO2 udslippet mindskes. Klasse A dæk har den bedste brændstoføkonomi, og for hver klasse ned til G øges brændstofforbruget med 0,1 liter per 100 kørte kilometer for en bil der kører ca. 15 km/liter.

Noise

Støj

Det er den eksterne støj fra dækket der måles i decibel.

Jo flere af ringene der er tegnet op på mærkaten, jo højere er støjniveauet fra dækkene.

 

Det er værd at overveje:

Den reelle brændstofbesparelse og færdselssikkerheden afhænger i høj grad af bilistensadfærden af de chauffører, og navnlig følgende:

  • øko-kørsel kan reducere brændstofforbruget etydeligt
  • Dæktrykket bør kontrolleres regelmæssigt for at optimere vådgrebet og fastholde en god brændstoføkonomi
  • bremseafstand bør altid respekteres


Flere informationer:

Om EU dækmærke emnet, kan du finde mere på den officielle EU kommissions hjemmeside: http://ec.europa.eu/energy/efficiency/tyres/labelling_en.htm
wikipedia.org: http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_label

 

Oversigt

  • Continental byder introduktionen af den nye EU dækmærkat velkommen, der vil forbedre og gøre informationer lettere at forstå for forbrugeren i en købssituation.
  • Fra november 2012 har alle forbrugere kunnet få oplysninger om brændstoføkonomi, egenskaber for sikkerhed samt støjniveauet via EU dækmærkaten.
  • Forskellen mellem de forskellige kategorier betyder en besparelse eller stigning af brændstofforbruget på ca 0,1 liter per 100 kørte kilometer, mens bremsning på en våd vej øges eller reduceres med op til 6 meter ved en hastighed på 80 km/timen.
  • Dæktests foretaget af uafhængige bilmagasiner vil fortsat være en vigtig kilde til information for forbrugeren, de de tester yderligere 11 sikkerhedsrelevante egenskaber udover de 3 kategorier der fremgår af dækmærkaten.
  • Om vinteren vil det være helt andre kriterier der er vigtige, og de er ikke inkluderet på EU dækmærkaten. Bilister bør derfor søge alternative kilder, når de skal købe vinterdæk; checke dæktests eller forhøre sig hos dækspecialister.
Barum. A brand of Continental.
Gode dæk. God handel.